Suroviny z podzimní menu jsou nabité chutěmi a zdravím. Jaké to jsou? - Ugo

Suroviny z podzimní menu jsou nabité chutěmi a zdravím. Jaké to jsou?

V UGO se s podzimní sezónou objevilo hned několik ingrediencí, které stojí za to představit blíž. Díky své příjemné chuti a hlavně pozoruhodným nutričním hodnotám jsou totiž v posledních letech neskutečně populární po celém světě.

Kadeřávek

Typicky zimní surovinu můžete letos v UGO ochutnat poprvé, ale zato hned na talíři i v kelímku. Najdete ho totiž v teplém salátu z quinoy, pečené dýně a jablka a také v avokádovém drinku s ananasem a jablkem. A proč byste ho měli ochutnat?

Kadeřávek neboli kadeřavá kapusta je jednou z nutričně nejbohatších zelenin vůbec. Je bohatý na železo, vápník, vitamíny C, K, B… A takhle bychom mohli pokračovat ještě dlouho. Ale co je důležité! On hlavně skvěle chutná. V názvu má sice neoblíbenou kapustu, ale nečekejte v talíři hořkého nepřítele. Kadeřávek je sladký a šťavnatý a mírně hořká chuť jen příjemně balancuje chuťový zážitek.

Quinoa

Tahle obilovina neobsahuje lepek, je plná bílkovin, minerálů a česky se jmenuje merlík chilský. To je ve zkratce představení quinoy, která neustále roste na popularitě obzvlášť mezi zastánci zdravého životního stylu. A jaká je? Sama o sobě nemá výraznou chuť, nejspíše v ní najdete oříškové tóny, díky tomu se dá použít nasladko i naslano. Nám se v UGO výborně hodila do sezónního salátu, protože příjemně zasytí a skvěle si rozumí se salátovými zálivkami. V našem případě si porozuměla s pomerančovou zálivkou s jablečným octem, kterou najdete v už zmíněném teplém salátu s pečenou dýní, jablkem, dýňovým semínkem a kuřetem.

Kurkuma

S kurkumou se potkáte asi nejčastěji v indické kuchyni, kde ji používají čerstvou i sušenou a najdete ji v mnoha indických kořenících směsích. A není to obyčejné koření. Indové ji používají i jako přírodní léčivo, kurkuma je totiž skvělé analgetikum a podobně jako zázvor má analgetické účinky.

My v UGO jsme si ji ale oblíbili především kvůli její chuti a najdete ji v indickém dhalu z červené čočky s karotkou a indiálnskou rýží, kde kurkuma jídlu dává jemně pikantní a exotickou chuť a krásnou žlutou barvu.