Podzimní recept: Severský hruškový koláč s mandlemi - Ugo

Podzimní recept: Severský hruškový koláč s mandlemi

Dali byste si koláč plný hrušek a mandlí? Upečte si ho! Prodloužíte si tak hruškovou sezónu. V barech už sice končí, ale na trhu budou hrušky ve formě ještě pár měsíců, tak si je užijte.

Severský hruškový koláč s mandlovou náplní

  • 4 větší hrušky nakrájené na klínky
  • 3/4 litru vody
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 4 ks hřebíčku
  • 1 celá skořice

Na mandlovou náplň:

  • 140 g mandlové mouky (pokud ji neseženete v obchodě, můžete si oloupané mandle rozmixovat doma)
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 70 g třtinového cukru

Na korpus:

  • 200 g hladké mouky (polovinu lze nahradit třeba jemně mletou špaldovou moukou)
  • 30 g třtinového cukru
  • 60 ml ledové vody
  • 145 g másla

foodlover (5)

Postup
1. Na vál nasypeme mouku, přidáme cukr a na kostičky nakrájené studené máslo. Začneme vše rukama zpracovávat a po částech přiléváme studenou vodu. Těsto vypracujeme velmi rychle, než máslo úplně povolí a těsto se začne lepit na ruce. Bochánek těsta zabalíme do potravinové folie a dáme odležet do lednice ccA na hodinu.

2. Na klínky nakrájené hrušky cca 10 minut povaříme ve směsi vody, cukru, citronu, hřebíčku a skořice. Poté hrušky vyndáme a dobře osušíme.

3. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Těsto na pomoučněném vále vyválíme, natlačíme do koláčové formy, přečnívající kraje odřízneme nožem.

4. Připravíme si mandlovou náplň. Mandlovou mouku vyšleháme společně s dobře změklým máslem, vsypeme cukr, po jednom zašleháme i vejce.

5. Na připravené těsto navrtvíme nápň a poklademe symetricky hrušky. Pečeme cca 30 minut, až náplň hezky nabude a bude mít zlatavou barvu.

Za recept a fotky děkujeme Terce z foodblogu Foodlover.cz.

foodlover (3)