Paskalizace aneb jak na šťávy, které vydrží, a mají vitamínů jako čerstvé - Ugo

Paskalizace aneb jak na šťávy, které vydrží, a mají vitamínů jako čerstvé

Značka UGO, to jsou bary, Salaterie a lahvičky. Nic nového. Věděli jste ale, že se v UGO lahvičkách schovává šťáva stejně dobrá a kvalitní jako ta, kterou vám mačkáme na barech? Šťávy v lahvích ošetřujeme paskalizací, díky které vydrží týdny při uchování v chladu.

Metoda paskalizace je prostě úžasná. Ve šťávě zachovává všechno dobré, co má šťáva čerstvě vymačkaná, a navíc můžete lahvičky skladovat v lednici až čtyři týdny. Šťávy z barů jsou přitom určené k okamžité spotřebě a stejně jako šťávy, které si uděláte doma, by se měly konzumovat v den výroby.

117037357671829987

V lahvičkách s nápisem UGO najdete stoprocentní ovocnou a zeleninovou šťávu. Tohle tvrzení ale najdete i na hromadě jiných džusů, v čem jsou tedy lahvičky UGO jiné? Oproti krabicovým pasterovaným džusům vydrží jen pár týdnů, musí být v ledničce… Odpověď už asi tušíte: nejsou tepelně ošetřeny - pasterovány. Díky paskalizaci je v nich mnohem více zdraví i chuti ovoce a zeleniny!

Šťáva do lahviček UGO je prostě vyráběná jinak než běžně dostupné džusy - žádný koncentrát, žádná pasterace, žádné konzervanty. Jednoduše vezmeme ovoce, to vyždímeme do poslední kapky, naplníme do lahviček a takhle zabalenou šťávu ošetříme vysokým tlakem.

117037271348321260

Lahvičky vystavíme vysokému tlaku více než 600 MPa. To je síla srovnatelná s tlakem, který by byl v moři v 60 kilometrové hloubce. Kdyby na zemi takto hluboké místo vůbec bylo. :)

Takto vysoký tlak zničí při paskalizaci všechny bakterie, viry a plísně, které by jinak šťávu po několika hodinách nebo dnech znehodnotily. Nepoškodí ale cenné látky, jako jsou například vitamíny, které se jinými konzervačními metodami většinou ničí. Paskalizace navíc nemění chuť šťávy ani barvu, chutná a vypadá jako čerstvě vymačkaná.

Pokud tedy lahvičky čekají na svoji šanci udělat vašemu tělu radost pěkně v ledničce, je všechno v pořádku. Teplo by v nich totiž způsobilo kvašení a šťáva by se vám mnohem rychleji zkazila, stejně jako ta doma vymačkaná.

Chcete vědět víc o tom, jak probíhá paskalizace? Koukněte na naše video:
<