Ovesné vločky v ovocném koktejlu? Poradíme vám jak na ně. - Ugo

Ovesné vločky v ovocném koktejlu? Poradíme vám jak na ně.

Máte rádi jogurtové drinky? Jsou skvělé ke snídani i cestou z tréninku nebo jako odpolední svačina. A co teprve když se do nich přidají ovesné vločky. Tahle surovina je ale trochu ošemetná. Proto vám s Janou Florentýnou Zatloukalovou poradíme, jak na vločky vyzrát.

Postup jsme si od Jany půjčili z její nové “dopolední” kuchařky Snídaně u Florentýny. Jestli ráno bojujete s nedostatkem času a do svého oblíbeného Ugobaru to máte daleko, určitě si knihu prolistujte. Je plná rychlých snídaní a svačinek z běžně dostupných surovin.

Flo_kniha

Broskvový koktejl s ovesnými vločkami

Rozmixovat trochu mléka, jogurtu a čerstvého ovoce na napěněný koktejl už dávno umíte. Na koktejly s ovesnými vločkami je ovšem třeba jít trochu jinak. Nejlépe se na ně vydejte večer, den předem, anebo i s dvoudenním předstihem.

Uvědomte si totiž, že používáte ovesné vločky zasyrova. Nejprve potřebují nabobtnat a změknout, aby se z nich stala vyhledávaná, nikoli opovrhovaná součást snídaně. Přidáním vloček se vylepší hodnota výživná, nabobtnáním zase hustota, takže z pár surovin máte jídlo/pití na celé dopoledne. Znáte to, po takovém koktejlu si můžete dopřát i jedno hlavní jídlo denně!

Žerty stranou, za tuhle kombinaci by vás každý výživový poradce pochválil. A prozradím vám ještě malé tajemství, kvůli kterému se váš mixér v nejbližších dnech nezastaví.

Kombinujte suroviny dle svých chutí

Tento recept totiž funguje jako šablona pro všechny další chuťové kombinace, které vymyslíte. Záměnu ovoce zvládnete jistě snadno, záměnu ovocného džusu nebo šťávy taky. Místo běžného mléka lze použít mléko sójové, kokosové, mandlové, kozí nebo odtučněné; jogurt snadno vyměníte za jogurt řecký, nízkotučný, anebo vyrobený z jiného než kravského mléka.

Možnosti doslazení jsou pouze na vás, stejně tak nabídka vaší poličky s kořením a jinými dochucovadly. Leckeré ovoce snese skořici, kakao, vanilku, mandlový extrakt nebo třeba kardamom.

Stačí, aby zvolené suroviny dávaly dohromady dobrý chuťový akord — zpočátku proto vyjděte ze známých fungujících kombinací. Banán s čokoládou, jablka se skořicí a ořechy (třeba v podobě lžičky arašídového másla), třešně s vanilkou, jahody s banánem a pomerančem, piňa colada - tedy ananas s kokosovým mlékem. Vidím, že už přemýšlíte, ponechávám vás tedy s vaším smoothie.

Flo_fotka_mala

Pro 1 osobu
3 lžíce celých, nedrcených ovesných vloček
100 ml mléka
100 ml pomerančového džusu
1 broskev
3 lžíce bílého jogurtu (1/2 běžného jednoporcového kelímku)
1 lžička cukru muscovado nebo 1 lžička medu

Postup
1. Do mixéru odměřte pouze samotné vločky a rozmixujte je na jemnou drť.

2. Přilijte mléko a džus a znovu krátce promixujte. Je třeba, aby se vločková drť beze zbytku spojila s tekutinou. Pokud je to tedy nezbytné, promíchejte obsah mixéru vhodným náčiním, například plastovou lžící.

3. Ve třetím přídavném kroku do mixéru přidejte cukr, jogurt a ovoce nakrájené na kousky. Slupku ponechte, je to příspěvek do kolonky vláknina. Opět promixujte, tentokrát klidně o něco déle a důkladněji. Čím déle budete mixovat, tím hebčí a jemnější konzistence vznikne.

Zde si dovolím malé upozornění: jelikož si zahráváte s ovesnými vločkami, nikdy nedosáhnete hraniční jemnosti a sametovosti. Struktura zůstane vždy hustší a hrubší, než když je zcela vynecháte. To však neznamená, že jde o koktejl, který dokáží vypít jen zapřísáhlí, naprosto oddaní zastánci zdravé a nejzdravější stravy. Vloček se nebojte, jen je očekávejte v chuti a nenechte se jimi překvapit.

4. Rozmixovaný koktejl uložte do lednice nejméně na 4 hodiny, ideálně přes noc. Pokud se vám podaří do vtěstnat do ní celou mixovací nádobu, tím lépe pro vás a vaši myčku. Ráno, těsně před podáváním, můžete obsah nádoby znovu krátce promixovat, konzistence se tím podstatně vylepší.
Rovněž to bude vypadat, že jste i po probuzení schopni poměrně velkých výkonů v kuchyni. Opět nikdo nemusí vědět, jak velkou práci zastali kamarád čas a spolupachatelka lednice.

Máte chuť i na jahodové lassi z úvodní fotky? Recept najdete kde jinde než v kuchařce Snídaně u Florentýny.