Pikantní sezóna v UGO. Čím jsme přiostřili zimní menu? - Ugo

Pikantní sezóna v UGO. Čím jsme přiostřili zimní menu?

Kardamom, chilli, kari, zázvor... Letos na to zkrátka jdeme zostra. Tohle a další koření najdete v UGO v zimních drincích, salátech i teplých jídlech. V zimě totiž přijdou blahodárné účinky koření vhod! Jaké to jsou?

 

Chilli

Chilli už je v UGO jako doma. V zimní sezóně ho najdete jak v koktejlech (kombinace mango, mandarinka, med, chilli), tak v salátech (thajský salát s kuřetem, mangem a arašídovou salsou s chilli). Výborně si rozumí především se sladkokyselými ingrediencemi, kterým zvýrazňuje chuť a podtrhuje jejich sladkost. Proto ho v UGO najdete především v kombinaci s mandarinkami a mangem. Chuť ale není jediný důvod, proč byste měli pikantní speciality v UGO zkusit. Pálivé chilli prohřívá organismus, proto ho s oblibou používáme právě v zimním menu. Navíc prý jeho pravidelná konzumace pomáhá v prevenci diabetu a rakoviny.

 

A photo posted by latika (@latikae) on

 

Kardamom

Ochutnat ho můžete v zimním koktejlu z manga, banánu, jablka a citronu. Špetka kardamomu mu dodává typickou sladkou vůni, kterou znají především milovníci indické kuchyně, kde ho najdete ve většině nejznámějších kořenících směsí. Kromě toho je kardamom také léčivý - svými antibakteriálními účinky pomáhá od bolesti v krku, obklady z něj ulevují při bolestech zubů, zlepšuje trávení a podporuje správnou činnost ledvin. Špetka kardamomu každý den (třeba v našem koktejlu) zkrátka pomáhá přečkat zimu ve zdraví.

 

A photo posted by Roopa Pious (@whatsfortiffin) on

 

Zázvor

Zázvor je v českých kuchyních už dávno jako doma a oblíbený je hlavně u marodů, kteří nedají dopustit na zázvorový čaj s medem a citronem. UGO ho kombinuje ale úplně jinak - zelenému smoothie z avokáda, špenátu, kiwi, limety a jablka dodává jemně pikantní chuť a zdraví prospěšné látky. Zázvor totiž pomáhá od trávicích potíží, přináší úlevu při nachlazení a horečkách a podobně jako chilli prohřívá tělo tím, že podporuje krevní oběh. A nesmíme zapomínat, že hlavně skvěle chutná!

 

Kari
V nových teplých jídlech najdete ale ještě jedno koření, tedy spíše kořenící směs - kari. Jídla založená na kari pocházejí z jižní a jihovýchodní Asie a pro kari směs je typické, že málokdy najdete dvě úplně stejné. Kari koření totiž nemá žádné dané složení - liší se buď poměry použitých koření nebo dokonce jejich druhy. V UGO používáme dvě kari směsi - červené a žluté. Žluté, jemnější, má svou typickou barvu díky kurkumě, obsahuje ale ještě více než 10 dalších ingrediencí. Červené má svou barvu od sumah, koření vyráběného ze škumpy koželužské a ingrediencí je v něm ještě o několik více. Jaké? To představíme v příštím článku.

Které je váš favorit? Ochutnat je můžete v arašídové omáčce s červeným kari nebo lehké kari omáčce s mandarinkami.

 

A photo posted by Halal Bubs Baby Food (@halal_bubs) on