Oslaďte si život bez výčitek - Ugo

Oslaďte si život bez výčitek

Milujete sladké, ale zároveň se chcete vyhnout bílému rafinovanému cukru? Máme pro vás pár tipů, čím ho nahradit!

 

Čerstvé a sušené ovoce

Sladidel je na výběr opravdu hodně, při chuti na sladké se ale vždy snažte sáhnout nejprve po přirozených zdrojích sladké chuti, jako je ovoce a některé druhy zeleniny (batáty, dýně, mrkev). Sacharidy v nich obsažené fungují pro naše tělo jako perfektní energetický nakopávač. Nechybí v nich ani další důležité látky jako vitamíny, minerály a vláknina, která pomáhá navodit pocit sytosti na delší dobu. Jasně, ovoce je bohaté na fruktózu, tedy jednoduchý ovocný cukr, takže můžete teoreticky tloustnout i po něm, ale to byste třeba těch mandarinek denně museli jíst pořádnou dávku…

V nabídce UGO najdete ovoce téměř všude, je totiž základem skoro všech šťáv a smoothies a taky UGO zmrzky. Ovoce můžete ochutnat dokonce i v některých salátech - ze stálého menu je to ten se zauzeným kuřetem a jablky, v sezóně Mocná síla citrusů jsou to oba saláty (Krůtí v kari omáčce s mandarinkou a rozinkami a Uzený pstruh s avokádem a pomerančem). Ke svačince si můžete dát třeba chia puding s ovocem, sušené datle dodávají sladkou chuť RAW barům

 

Sirupy

Dalším sladidlem přírodního původu jsou sirupy. Určitě znáte třeba oblíbený javorový sirup, který je bohatý na minerální látky a vitamíny skupiny B, nebo datlový, který se vyrábí z přezrálých datlí a vody. V UGO najdete na menu v sekci “extras” agávový sirup, který si můžete přidat do kterékoli šťávy nebo smoothie. Tento sirup pochází z kaktusu agáve a je dokonce sladší než med. Má jemnou chuť a hodí se do teplých i studených nápojů (snadno se rozpouští), do pečených sladkých jídel nebo do dresingu salátů. Jeho výhodou je nízký glykemický index, což znamená, že se vám fruktóza vstřebává do krve pomaleji a pokles energie a hlad nepocítíte tak rychle, jako při konzumaci bílého cukru. Pořád je to ale cukr, tak to se sirupy nepřežeňte!

 

Med

Med je snad nejznámějším přírodním sladidlem. Vedle příjemné chuti také působí protizánětlivě a ještě tělu dodává minerální látky a vitamíny. Ale pozor. I to je jednoduchý cukr a třeba diabetici by se mu měli vyhýbat úplně. Vy ostatní, i med doporučujeme mlsat s mírou ;)

V UGO Salateriích najdete med v salátu s pečeným kozím sýrem a marinovanou řepou, kde je sýr jemně karamelizovaný právě medem a také si ho můžete přidat do kteréhokoli drinku jako “extras”.

 

Cukry

Kokosový cukr patří mezi sypké cukry, je vhodnou náhradou bílého rafinovaného cukru, a to nejen svou konzistencí, ale především výhodami. Má nízký glykemický index a obsahuje vitamíny ze skupiny B a mnoho minerálních látek jako hořčík, draslík, zinek a železo.

Třtinový cukr se získává z cukrové třtiny a stejně jako ostatní přírodní alternativy obsahuje řadu prospěšných látek. Melasa, kterou třtinový cukr obsahuje, je zdrojem vitamínů a také například vápníku, železa, sodíku, manganu a mnoha dalších. I třtinový cukr bychom ale měli používat s mírou, i po něm se přibírá na váze.

Stévie

Sušené listy tropické rostliny stévie jsou v poslední době oblíbeným sladidlem, protože neobsahují téměř žádné kalorie, a přitom mají větší sladivost než bílý cukr. Některým lidem ale není příjemná lehce lékořicová pachuť, která se objevuje při vyšší koncentraci. Každopádně je ale stévie vhodná i pro diabetiky, je přírodní a nemusíte se bát, že po ní přiberete.

Na závěr je třeba dodat, že podobně jako na slanou chuť si naše chuťové buňky na tu sladkou snadno navyknou. Pokud tedy začnete cukru postupně ubírat, za nějaký čas už nebudete tolik sladké chuti vyžadovat.