Kari koření v UGO - jeden prášek desítky chutí a vůní dohromady - Ugo

Kari koření v UGO - jeden prášek desítky chutí a vůní dohromady

Oblíbili jste si naše teplá jídla? A jste zvědaví, po čem chutnají (a voní) omáčky, které si u nás dáváte? Pak čtete dál, tajemství UGO šéfkuchaře vám poodhalíme!

Jednoduchá odpověď je, že důležitou ingrediencí obou našich teplých jídel je kari koření. Ale s kari to vlastně vůbec jednoduché není. Kari je totiž typická ingredience mnoha asijských kuchyní a v každé zemi, regionu a možná i v každé kuchyni najdete trošku jiné. Kari je totiž obecné označení pro kořenící směs a jak která z nich chutná, poznáte jedině tak, že ochutnáte. 

Poznali jste v našich omáčkách některé bylinky nebo koření? My vám zkusíme alespoň přiblížit složení našich směsí, abyste si mohli vyzkoušet, jestli jednotlivé složky příště s naší nápovědou v jídle rozeznáte.

Arašídová omáčka

Grilovanou zeleninu s rýží servírujeme s oranžovo-červenou arašídovou omáčkou, která kromě arašídů obsahuje především červené kari - naši kořenící směs, kterou v kuchyni poznáme bezpečně podle její nachové barvy. Tu jí dává u nás ne moc známe koření sumah, které je typické pro kuchyně jihozápadní Asie. Jemně štiplavou chuť mu pak dodává chilli, voní po skořici a všímavé jazýčky ucítí také výrazný kardamom. Pokud se vám to zdá jako moc chutí dohromady, pak vás asi zaskočí, že nejsme ani v polovině. V našem červeném kari je totiž celkem více než dvacet různých druhů koření a společně tvoří jednu úplně novou chuť.

Lehká kari zálivka

Rýži s kuřecím masem, mandarinkami a řapíkem dostanete přelitou lehkou žlutou kari zálivkou. Ta získala barvu od oblíbeného indického koření kurkumy, a pokud v ní cítíte tak trošku Vánoce, pak máte skvěle vycvičené chuťové buňky. Chuť jí totiž dodává i hřebíček, skořice a zázvor, které jsou u nás ve střední Evropě typicky vánoční a často jimi voní cukroví. V Asii (a v UGO)  se s nimi ale naprosto běžně setkáte i ve slaných jídlech :-) Kromě nich voní naše kari omáčka ještě po muškátovém oříšku a jemně pikantní chuť jí dodává chilli, které prostě v asijských jídlech nemůže chybět. Ale nebojte, ani citlivé jazýčky se u nás nespálí!

Ty ostatní ingredience už si necháme pro sebe, pokud ale nějakou poznáte, napište nám a řekneme vám rádi, jestli jste tipovali správně. A ne že si necháte napovídat od obsluhy :-)