Jak správně skladovat ovoce a zeleninu, aby vydržely na smoothie dlouho čerstvé? - Ugo

Jak správně skladovat ovoce a zeleninu, aby vydržely na smoothie dlouho čerstvé?

Věděli jste, že některé druhy ovoce a zeleniny se pohromadě nesnesou? Že jablka jsou “kaziči” ostatních druhů? A že avokáda do ledničky nepatří? Jak doma uskladnit čerstvé suroviny (nejen) na smoothie, aby dlouho vydržely, když to máte do UGO daleko? Dali jsme dohromady pár šikovných tipů, díky kterým budete moci mít doma zásoby déle čerstvé! 

 

A post shared by pan Cuketka (@cuketka) on


Triky pro ovoce i zeleninu

  • Ovoce skladujte jinde než zeleninu, vzájemně si moc nesedí.
  • Plody umývejte až těsně před zpracováním, vydrží tak déle čerstvé.
  • Mísy a košíky, ve kterých zeleninu a ovoce skladujete, je potřeba pravidelně čistit, stejně tak ledničku. Ideálně každý měsíc. Uvidíte, že se vám budou méně kazit.
  • Nejjednodušší je skladovat suroviny tak, jako to měli v obchodě. Vytáhli jste brokolici z chladícího boxu? Skladujte ji radši v ledničce.
  • Přikryté utěrkou (ve tmě) vydrží déle.
 

A post shared by GreenBlender (@green_blender) on

 

Jak skladovat ovoce

  • Jablka skladujte odděleně od ostatního ovoce. Zrychlují totiž zrání ostatních plodů.
  • Nebo této superschopnosti využijte a uchovávejte jablka u toho ovoce (a zeleniny), které potřebuje dozrát.
  • Citrusy a banány nedávejte do ledničky. Nebo jenom výjimečně, pokud jsou přezrálé a potřebujete, aby ještě pár dní vydržely. V lednici totiž přicházejí o svou chuť i aroma.
  • Avokádo (ano, je to ovoce) nedávejte do ledničky. Ztratí tam svou chuť. Nechte je v klidu dozrát v pokojové teplotě.
  • Pomeranče, mandarinky, citrony a další exotické plody nechávejte dojít v pokojové teplotě.
  • Jahody a lesní plody vydrží maximálně den, radši si z nich smoothie namíchejte hned,ať jich pak nemusíte půlku vyhodit.
  • Hroznové víno vydrží den nebo dva, také ho zpracovávejte přednostně.


Jak skladovat zeleninu

  • V pokojové teplotě skladujte rajčata. I když zrají rychle, v ledničce by přišly o svou chuť.
  • Větší chlad vyhovuje mrkvi, brokolici, paprikám, salátům, řepě, špenátu a bylinkám
  • Rajčátka a brokolici každý den kontrolujte, mají tendenci rychleji plesnivět.

Tak na zdraví a dlouho čerstvé zelenině, svěžímu ovoci a lahodným smoothies zdar :)